Nieuws & agenda
Bodem- en Water activiteiten
Het laatste nieuws

Gratis kaarten Landbouwvakdagen in Middenbeemster
De Landbouwvakdagen komen ook in 2022 weer naar West-Nederland! Dé vakbeurs voor de gehele agrarische sector vindt plaats op 31 augustus, 1 en 2 september 2022.
De locatie van het evenement is Maatschap Helder, Hobrederweg 41 in Middenbeemster. Landbouwvakbeurs voor: mechanisatie, veehouderij, akkerbouw en melktechniek biedt niet alleen noviteiten maar bruist ook van activiteiten en demonstraties.
Lees verderDe locatie van het evenement is Maatschap Helder, Hobrederweg 41 in Middenbeemster. Landbouwvakbeurs voor: mechanisatie, veehouderij, akkerbouw en melktechniek biedt niet alleen noviteiten maar bruist ook van activiteiten en demonstraties. Drie dagen lang zijn de Landbouwvakdagen hét trefpunt voor ondernemende melkveehouders, akkerbouwers en agrariërs met een gemengd bedrijf en bosbouw. Alle informatie is tijdens de vakbeurs voorhanden welke bezoekers direct in hun bedrijf kunnen toepassen. Deze vakbeurs is dé perfecte gelegenheid om live ontmoetingen om te zetten in direct zaken doen.
Kom langs bij onze stand
Ook het Landbouwportaal Noord-Holland is aanwezig met een stand. Daar kunt u terecht met vragen over het portaal, wat een coach op één van de vijf thema's voor u kan betekenen en u kunt als u wilt direct een gratis bedrijfsbezoek aanvragen. Meer informatie over de Landbouwvakdagen vindt u op deze website: Landbouwvakdagen West-Nederland – Für große Landwirtschaftliche Betriebe
Gratis toegangskaarten
Wilt u ook naar het evenement? Wij hebben gratis toegangskaarten beschikbaar. Neem contact op met de helpdesk als u daar gebruik van wilt maken. Dat kan via info@landbouwportaalnoordholland.nl of via tel. 088 - 8886630.

Drie zomertips voor een gezonde bodem
Elk seizoen brengt voor boeren weer andere uitdagingen met zich mee. Om deze samen met u het hoofd te bieden, kijkt bodemcoach Dick Jan Koster graag mee bij u ín het land.
Zodat u niet alleen in dit seizoen, maar ook in de toekomst succesvol en duurzaam kunt blijven ondernemen. Koster deelt graag drie zomer-seizoenstips voor een gezonde bodem.
Koster komt vooral
Lees verderZodat u niet alleen in dit seizoen, maar ook in de toekomst succesvol en duurzaam kunt blijven ondernemen. Koster deelt graag drie zomer-seizoenstips voor een gezonde bodem.
Koster komt vooral over het erf bij veehouders die ‘boeren’ op veen- en kleigrond en agrariërs die zich focussen op wisselteelt. Hij vertelt: “Ik merk dat ze altijd graag even willen sparren. Ze weten meestal al hoe belangrijk een gezonde bodem is en willen vooral graag de bevestiging: ‘Is het goed wat ik doe?’ Met die vraag ga ik op onderzoek uit, door eerst een profielkuil te maken en daarna een uitgebreide bodemanalyse.”
Elk seizoen z’n eigen uitdagingen
Koster krijgt van ‘zijn’ boeren regelmatig seizoensvraagstukken voorgelegd. Hij speelt daar altijd graag op in. Koster licht drie tips uit, specifiek voor de periode rondom de zomer. Hier heeft u niet alleen in dit seizoen profijt van, maar zeker ook op de langere termijn: voor de toekomstbestendigheid van uw bedrijf.
Drie zomertips voor een gezonde bodem
1. Ga niet voor één momentopname
“Regelmatig hoor ik van boeren dat één of meerdere percelen het minder goed doen: er is bijvoorbeeld een matige ontwatering. Dit is dan vaak bij nattere omstandigheden, zoals in het najaar. Als ik in die periode langskom, constateer ik dat meestal ook. Maar bedenk: dit is een momentopname.”
“Ik adviseer sterk om nog een controle uit te voeren tijdens drogere omstandigheden, zoals in de zomer. Daar wordt lang niet altijd aan gedacht. Daarna kun je je conclusies trekken.”
“Zo heb ik eens op een ‘slecht’ perceel een profielkuil gemaakt om te kijken hoe de bodem ervoor stond. In de herfst bleef het water staan en kon het moeilijk afgevoerd worden. In de zomer was de ontwatering prima voor elkaar.”
2. Breng de maailengte naar 7 centimeter
“In de warmere periodes van het jaar adviseer ik boeren altijd om pas te maaien ‘in een zwaarder stadium’. Dat betekent: breng de maailengte van 5 naar 7 centimeter. Dit zorgt voor een betere hergroei, en uiteindelijk voor mooiere zoden en een hogere graskwaliteit. Zo houd je op de langere termijn de grasbedekking beter in stand.”
3. Rijd verdunde mest uit
“Tot slot heb ik de volgende tip voor de zomer: werk je op klei- of veengronden? Rijd dan met water verdunde dierlijke mest uit met de sleepslangbemester. De mest is op deze manier gemakkelijk te verpompen. Mest verdund met water beperkt de stikstofuitstoot en de stikstof in de mest wordt beter benut. Je hebt met deze methode minder kunstmest nodig. Uiteindelijk is het ook beter voor het bodemleven.”
“De mest verdunnen kun je op verschillende, relatief eenvoudige manieren. Zoals: rijd vóór de regen de mest uit. Ook kun je tijdens of voor het uitrijden van de mest zelf water toevoegen.”
Ook een coach inschakelen?
Bent u ook benieuwd hoe u toekomstbestendig kunt ondernemen, speciaal op het gebied van bodem en water? Dan kunt u zich via het Landbouwportaal aanmelden voor een kosteloos bedrijfsbezoek van een coach. Deze coach weet precies met welke uitdagingen u te maken heeft en komt zelf uit de landbouwpraktijk. U krijgt advies op maat. Meer inzicht staat centraal: een bezoek bij u op het erf hoeft niet per se te leiden tot investeringen.

Teeuwen & Zonen investeert in de toekomst
Wat een mijlpaal: de 1500e deelnemer van Landbouwportaal Noord-Holland! Lees hier waarom Bloembollenbedrijf Teeuwen & Zonen meedoet.
Of het de vijfde of zesde generatie is durft Peter niet te zeggen. Maar al zeker meer dan 1,5 eeuw teelt de familie Teeuwen bloembollen. Peter: "Ik heb nog ergens
Lees verderOf het de vijfde of zesde generatie is durft Peter niet te zeggen. Maar al zeker meer dan 1,5 eeuw teelt de familie Teeuwen bloembollen. Peter: "Ik heb nog ergens een KAVB-prijs uit 1862. Rond 1925 is mijn opa vanuit regio Haarlem in Breezandse polder terecht gekomen." Op zo'n 90 hectare grond groeien bollen van tulpen, krokussen, narcissen, irissen, alliums en zantedeschia's, beter bekend als calla's. Peter runt het bedrijf samen met zijn broer Tinus, zijn zoon Mark en Tinus' zoon Joris.
Mooi dat het bedrijf opnieuw overgaat naar de volgende generatie, maar vanzelfsprekend vindt Peter het niet. "Gelukkig hebben de jongens veel energie en enthousiasme, want de vele regels en administratie maken het ondernemen best uitdagend. Al snap ik heel goed dat regels nodig zijn. Bij Teeuwen & Zonen hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We zijn een van de koplopers binnen onze sector in deze regio. We gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen. Water tanken doen we zoveel mogelijk binnen met opgevangen regenwater. En we kochten zeventien jaar geleden al een spuit die vandaag de dag nog aan de norm voldoet. Nu willen we kijken of investeren in een nieuwe spuit voor ons mogelijk is."
Coach op bezoek voor gratis advies
Een van de coaches voor het thema Gewasbeschermingsmiddelen, Guus Braam, komt zelf ook uit Breezand en kent de familie Teeuwen al langer. "Teeuwen & Zonen is inderdaad heel bewust bezig. Met de nieuwste spuittechnieken ben je klaar voor de toekomst. Zoals Spotspray, een techniek waarbij je per dop kunt spuiten en dus heel gericht middelen kunt toepassen. Daardoor heb je veel minder middelen nodig en neemt ook de emissie van middelen af."
Ook op andere vlakken is Teeuwen & Zonen duurzaam bezig. Peter vertelt verder: "We hebben een paar jaar geleden een nieuwe schuur laten bouwen met allemaal zonnepanelen en een dubbel dak waar de warme lucht wordt onttrokken voor het droogproces van onze bloembollen. Ook de cv-ketels zijn vervangen door hoog rendement exemplaren. En toen wisten we nog niet dat de energieprijzen zo hoog zouden worden."
Via het Landbouwportaal Noord-Holland mag je voor elk van de vijf thema's een gratis coachbezoek aanvragen. Het thema Voldoende zoetwater heeft ook Peters interesse. "We doen mee aan de pilot Spaarwater met als doel regenwater in de grond opslaan, zodat we dat in droge periodes kunnen gebruiken voor de beregening. Op zich een mooi principe en het lukt ook om het water weer uit de grond te halen, maar het werkt nog niet optimaal. Ik ga kijken of ik een coach van het Landbouwportaal kan uitnodigen die me daarover kan adviseren."

’Ik wil de bodem goed aan mijn kinderen achterlaten’ (NHD)
Akkerbouwer Jeroen Nieuwhof kreeg bodemcoach op bezoek.
Bron: Noordhollands Dagblad, 3 juli 2022. Auteur: Leo Blank. Foto: Marc Moussault.
SLOOTDORP
Jeroen Nieuwhof (36) is akkerbouwer in de Wieringermeer. De agrariër uit Slootdorp is heel bewust bezig met
Lees verderBron: Noordhollands Dagblad, 3 juli 2022. Auteur: Leo Blank. Foto: Marc Moussault.
SLOOTDORP
Jeroen Nieuwhof (36) is akkerbouwer in de Wieringermeer. De agrariër uit Slootdorp is heel bewust bezig met natuurvriendelijke, biologische verbetering van zijn bedrijfsvoering. Daarom maakt hij graag gebruik van gratis adviezen van coaches die via Landbouwportaal Noord-Holland op bezoek komen. „Ik wil de bodem waar gewassen op groeien goed achterlaten aan mijn kinderen.”
Nieuwhof is de derde generatie die ’boert’ aan de Slootweg in het weidse land van de Zuiderzeepolder. Opa Dirk kwam kort na de Tweede Wereldoorlog met zijn ouders na de drooglegging deze kant op. In 1949 kwam hij met zijn vrouw als pachter op cultuurboerderij De Eerste. Toen met 43 hectare grond. De boerderij stond bekend om zijn slechte grond met schraal, stuifgevoelig zand. Toen een uitdaging, nu is Jeroen er blij mee.
Sinds vorig jaar staat hij op eigen benen, nadat vader Jannes (66) een stapje terug deed en uit de maatschap stapte. Nieuwhof teelt op 100 hectare land, grotendeels eigendom, onder meer aardappelen die worden verwerkt tot chips, graansoorten als tarwe en gerst, suikerbieten, witlofwortels en spinaziezaad. Het land ligt rond zijn bedrijf en iets verderop aan de Wierweg.
Nieuwsgierig
Jeroen is leer- en nieuwsgierig. De jonge akkerbouwer, vader van vier kinderen, verdiept zich graag in de wijze waarop hij zorgvuldig kan omgaan met de kwaliteit van water en bodem. Factoren die bepalend zijn voor een goede opbrengst van gewassen. Maar minstens zo belangrijk, aldus Nieuwhof, is het effect van een gezonde bedrijfsvoering op het milieu en de toekomst van de aarde.
„Daarom ben ik bescheiden gestart met biologische teelten op kleine schaal. Onder meer graansoorten, doperwten en rode en gele zaaduien. Dit is veel beter voor de bodemstructuur. Teelt van aardappelen wisselt om de vier jaar. Dus op een stuk land keren na elke vier jaar piepers terug. Wie voor de biologische variant kiest, houdt een cyclus aan van minimaal zes jaar. Dat laatste geeft rust in de bodem, die zich prima kan herstellen. Ik heb hier bewust voor gekozen. We kunnen niet nog eens dertig jaar rondrijden met de spuit om gewasbeschermingsmiddelen te sproeien en kunstmest te strooien. Die grens is eindig. En die aanpak is ook niet nodig. We moeten terug naar oude graansoorten van vroeger die zonder dat soort middelen kunnen”, licht Jeroen toe.
Jonge boeren
De ambitieuze akkerbouwer vindt het ’mateloos interessant’ om te weten hoe bodem en oppervlaktewater werken en wat voor effect dat heeft op het milieu en de groei van gewassen. „Jaren geleden was ik betrokken bij een studiegroep van jonge boeren. Twee dagen wisselden we kennis uit met elkaar op het veld, samen met een bodemkundige. Je steekt daar veel van op en gaat daarna bewuster om met grond en water.” Logisch dus dat hij ook graag profiteert van de kennis die coaches van het Landbouwportaal Noord-Holland overdragen. „Enkele jaren geleden heb ik een coach voor voldoende zoet water op bezoek gehad. Die adviseerde mij om verouderde stuwen in sloten te vervangen. Ze waren hier en daar lek, waardoor IJsselmeerwater dat in perioden van droogte was ingelaten niet werd vastgehouden. Ik moest heel vaak beregenen. Het was een goed moment om dit probleem grondig aan te pakken. Voor 12.000 euro zijn alle stuwen vernieuwd. Via de subsidieregeling van het Landbouwportaal ontving ik 15 tot 20 procent terug.”
Bodemstructuur
Met hernieuwde openstelling sinds juni van de regeling voor gratis coachbezoeken en subsidiemogelijkheden is Jeroen er als de kippen bij om ditmaal een deskundige op het gebied van bodemstructuur uit te nodigen. Op deze ochtend komt bloembollenteler John Huiberts uit Sint Maartensbrug langs. Negen jaar geleden stapte hij over op de teelt van biologische bollen als narcissen, tulpen en dahlia’s.
Huiberts ervaart, net als Nieuwhof trouwens, dat het best lastig is producten tegen de juiste prijs af te zetten: „Mensen stappen als burger de supermarkt binnen en komen er uit als consument. Voor de meesten is de prijs bepalend. Voor biologisch geteelde gewassen moet meer worden betaald. Maar daarmee is niet gezegd dat ze daarom duur zijn. Gangbare teeltmanieren leveren producten op die veel te goedkoop zijn. Zo wordt in de prijs helemaal geen rekening gehouden met de gevolgen van roofbouw op de bodem. En wat denk je van de schadelijke effecten op het milieu van bijvoorbeeld het wegspoelen van stikstof en fosfaat uit mest en gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater? Daarvan zie je niets terug in de prijzen.”
Jeroen Nieuwhof heeft gemerkt dat niet alleen de hogere prijs een drempel opwerpt. „De vraag is te klein. En als nieuwkomer is het lastig om een voet tussen de deur te krijgen. Telers die al langer op de biologische toer zijn krijgen bij afnemers vaak voorrang. Het is duwen en trekken om daartussen te komen.”
Eigen kind
John Huiberts haalt twee schoppen uit zijn achterbak. Hij trekt gemiddeld twee tot drie uur uit voor een bezoek en het geven van adviezen. Op weg naar het land moet hem iets van het hart: „Je merkt dat het voor een agrariër heel gevoelig ligt hoe een buitenstaander oordeelt over de kwaliteit van zijn grond. Als ik een gat graaf tref ik de ondernemer bij wijze van spreken in het hart. De bodem voelt als zijn eigen kind. Ik verpak mijn advies positief. ’Let hier voortaan even op’, bijvoorbeeld. Dat werkt stukken beter dan zeggen dat het slecht is gesteld met de grond.”
Hij adviseert over investeringen van tonnen om op een andere, milieuvriendelijkere manier van spuiten over te stappen. „Maar ik weet ook dat in 2030 spuiten helemaal niet meer mag. Ik overtuig ze er toch van dat een betere bodem ook meer opbrengst oplevert. Het gaat niet alleen om een beter milieu.”
Sterke en zwakke plekken
Eenmaal aangekomen op het perceel waarop tarwe groeit, steekt hij een schop in de bovenlaag van zand. Nieuwhof zit er gehurkt met zijn neus bovenop zodat niets hem ontgaat. „Ik ben erg benieuwd hoe het staat met de bodem. Wij weten waar de sterke en zwakke plekken zitten. Dat merken we in de herfst bij de oogst. Her en der blijft regenwater op het land staan. Er ontstaan plassen omdat het water niet in de grond sijpelt. Dan weet je dat de bodem te veel verdicht is. Ik verwacht dat John dat ook signaleert en met oplossingen komt.”
De akkerbouwer wordt daarin niet teleurgesteld. Huiberts bestempelt de bovenste laag van dertig centimeter zand als ’heel mooi’. Maar wat hij, eenmaal dieper spittend, aantreft, stemt hem minder vrolijk: „Die grond kleurt enigszins blauw. Dat duidt op weinig zuurstof en sporen van ijzervorming. Met een gemengde groenbemester als een mengsel van kruiden of klaver bevorder je wortelvorming, die op haar beurt voeding geeft aan schimmels en bacteriën. Dat komt de biodiversiteit ten goede en gaat verdichting van de bodem te lijf. Er komt meer lucht in de grond. Met veel wortels wordt de veerkracht van de bodem gestimuleerd. Met één procent meer organische stof in de grond houd je 70.000 liter extra regenwater vast. Daardoor spoelt veel minder stikstof uit. En in tijden van droogte hoeft veel minder te worden beregend. Tel uit je winst”
John Huiberts steekt op een aantal plekken de spade in de bodem, vooral daar waar gewassen er minder goed bij staan. „Ik analyseer de kwaliteit van de bodem en bied oplossingen om het resultaat te verbeteren. Eenmaal thuis denk ik daar nog eens over na en stuur mijn bevindingen in een verslag aan de agrariër.”
Zwaar materieel
Huiberts ziet dat veel agrariërs het belang van een gezonde bodem nog niet inzien: „Ik ben tot nu toe bij hooguit honderd bedrijven op bezoek geweest. Terwijl er in totaal al meer dan 1500 consultaties zijn geweest. Men beschouwt grond als iets om met zwaar materieel overheen te rijden. In plaats van als de natuurlijke basis voor een milieuvriendelijke teelt, die de opbrengst ten goede komt. Helaas blijven agrariërs vaak vastzitten in een cirkel. Gangbare landbouw gaat niet zonder kunstmest. Of ze verslepen drijfmest uit Friesland, Groningen en Noord-Brabant naar hier om de bodem vruchtbaarder te maken. Het is moeilijk die cirkel te doorbreken.”
Jeroen Nieuwhof is al lang ’om’: „Mijn kinderen moeten op dit bedrijf ook kunnen leven en werken. De traditionele wijze van gewassen telen en vee houden nadert zijn grenzen. Hopelijk daalt dat besef ook in bij collega’s.”
Waterschap
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier steekt bijna 4,5 miljoen euro in het programma ’Samenwerken aan Bodem en Water’. Uit de EU komt ongeveer eenzelfde bijdrage. De agrariërs zelf leggen met circa twintig miljoen euro het meeste geld op tafel.
Met die pot hopen de waterschappen (ook Amstel, Gooi en Vecht doet mee), provincie, LTO Noord, vier agrarische collectieven en KAVB (belangenorganisatie bloembollentelers) de 3000 agrariërs in Noord-Holland aan te sporen tot verbetering van een gezonde en natuurlijke omgeving waar landbouw kan floreren en biodiversiteit wordt bevorderd.
Maatregelen richten zich op verbetering van waterkwaliteit en bodemstructuur, vermindering van bodemdaling en verzilting en het veerkrachtiger maken van de waterhuishouding in natte én droge perioden. Agrariërs kunnen zich op vijf thema’s gratis laten adviseren door coaches: erfafspoeling, duurzaam bodembeheer, gewasbeschermingsmiddelen, voldoende zoet water en inrichting en beheer van percelen en oevers.
Mooi resultaat
Inmiddels zijn coaches al bij meer dan 1500 agrariërs langs geweest. „Een mooi resultaat”, zegt waterschapsbestuurder Siem Jan Schenk uit Oude Niedorp. Hij benadrukt dat het om bovenwettelijke maatregelen gaat die de boer of akkerbouwer kan treffen: „Maar de agrariër moet de noodzaak zelf gaan inzien. Dan wordt zo’n aanpak van onderop gedragen.”
Hij wijst er op dat niet iedere maatregel veel geld hoeft te kosten: „Soms adviseert een coach om iets te veranderen in de bedrijfsvoering. Dat kan een slok op een borrel schelen. Bodem en water zijn verbonden met elkaar. Het één kan niet zonder het ander. De sector staat voor een grote opgave. In 2030 moet er volledig emissievrij geteeld worden. Er worden nog te veel gewasbeschermingsmiddelen gemeten in oppervlaktewater. Maatregelen kunnen leiden tot minder gebruik en emissie. De druk van de samenleving om goed om te springen met bodem en water neemt toe. Dus of de sector het nu wil of niet, verandering is bittere noodzaak.”

Veldexcursie Méér kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen
Afgelopen dinsdag was er een veldexcursie van het project Méér kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen bij Nanco Lont in Wieringerwerf.
ANV Hollands Noorden organiseerde de excursie. Deze keer was Boki Luske erbij van het Louis bolk instituut, om uit te leggen hoe boeren in het eigen gewas de schadedrempel kunnen
Lees verderANV Hollands Noorden organiseerde de excursie. Deze keer was Boki Luske erbij van het Louis bolk instituut, om uit te leggen hoe boeren in het eigen gewas de schadedrempel kunnen bepalen, en op die manier zo veel mogelijk van de natuur kunnen leren. Daarna is de groep in het veld gaan kijken naar welke insecten en ander dieren we tegenkwamen. Het was een leerzame middag met prachtig weer. Mogelijk gemaakt door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Provincie Noord-Holland en het Landbouwportaal Noord-Holland.

Subsidieverordening vanaf vandaag geopend
Vanaf 7 juni 2022 is de nieuwe subsidieverordening open voor bovenwettelijke maatregelen ten gunste van de bodem- en waterkwaliteit! Deze periode loopt tot en met december 2023.
Boeren in het gebied van Hollands Noorderkwartier kunnen via www.landbouwportaalnoordholland.nl een gratis afspraak maken met een coach. De coaches adviseren over de thema's Erfafspoeling van mineralen en nutriënten, Duurzaam bodemgebruik,
Lees verderBoeren in het gebied van Hollands Noorderkwartier kunnen via www.landbouwportaalnoordholland.nl een gratis afspraak maken met een coach. De coaches adviseren over de thema's Erfafspoeling van mineralen en nutriënten, Duurzaam bodemgebruik, Gewasbeschermingsmiddelen, Perceel- en oeverinrichting & beheer en Zoetwatermaatregelen.
Meer dan 1500 deelnemers
Siem Jan Schenk, bestuurder van initiatiefnemer Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: "Al ruim 1500 ondernemers doen mee aan het Landbouwportaal. Het is mooi om de beweging naar meer water- en bodembewust ondernemen te zien. Veel Noord-Hollandse boeren staan open voor het kosteloze advies van de coaches en gaan daadwerkelijk aan de slag om verbeteringen op hun bedrijf te doen. Dat hoeven niet altijd grote investeringen te zijn. Vaak helpt een frisse blik op het erf en wat tips hen al op weg. Voor wie wel kan investeren in bovenwettelijke maatregelen, kunnen we als waterschap met deze nieuwe subsidieronde een bijdrage doen."
Populaire maatregelen
Ook zonder subsidie kun je met bepaalde maatregelen bijdragen aan een betere bodem- en waterkwaliteit. Zoals de vaste mestopslag niet te vol vullen en het erf en de voeropslagen bezemschoon houden. Of ploegen op verschillende dieptes om de vorming van een ploegzool (een verdichte slecht doorlatende grondlaag) zoveel mogelijk te voorkomen. In eerdere subsidierondes kozen ondernemers vaak voor een veedrinkbak, zodat het vee de slootoevers niet meer vertrapt bij het water drinken. Een andere populaire maatregel is het toepassen van driftreducerende spuittechnieken. Dat vermindert de kans op gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater. Voor een betere beschikbaarheid van zoetwater kiezen deelnemers vaak voor een bovengrondse waterbassin of peilgestuurde drainage.
Subsidieverordening en maatregelenlijst
De subsidieverordening en maatregelenlijst Bodem & Water van de vorige periode is verlopen. De nieuwe verordening en maatregelenlijst zijn vastgesteld. Deze zijn te vinden op www.landbouwportaalnoordholland.nl en gelden voor alle aanvragen die bij heropening van de subsidiemogelijkheid worden ingediend. Deelnemers die voor 11 mei 2022 een bedrijfsbezoek van een coach hebben gehad en een aanvraag willen indienen, worden verzocht contact op te nemen met de helpdesk via tel. 088-8886630.
Unieke samenwerking
Het Landbouwportaal Noord-Holland is ontstaan uit 'Samenwerken aan Bodem & Water'; een samenwerking op initiatief van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier met LTO Noord, de vier agrarische collectieven, KAVB, Provincie Noord-Holland en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het doel van de samenwerking is het agrarische bedrijf en het watersysteem in Noord-Holland gezonder en veerkrachtiger te maken wat betreft waterkwaliteit, voldoende zoetwater en bodemkwaliteit.
Foto: Loek Londo

Nieuwe periode Landbouwportaal Noord-Holland vanaf juni
Op 11 mei gaf het bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier akkoord voor een nieuwe periode van het Landbouwportaal tot en met december 2023.
Het hoogheemraadschap merkt veel veranderbereidheid onder agrariërs om het bedrijf toekomstbestendig te maken door de bodem- en waterhuishouding op orde te hebben.
Het waterschap wil dit blijven faciliteren en stimuleren.
Lees verderHet hoogheemraadschap merkt veel veranderbereidheid onder agrariërs om het bedrijf toekomstbestendig te maken door de bodem- en waterhuishouding op orde te hebben.
Het waterschap wil dit blijven faciliteren en stimuleren. Een nieuwe subsidieverordening voor bovenwettelijke maatregelen op agrarische bedrijven, ten gunste van de bodem- en waterkwaliteit, kan deze beweging een extra zetje in de goede richting geven. Coachbezoeken kunnen worden aangevraagd via www.landbouwportaalnoordholland.nl. Subsidieaanvragen voor bovenwettelijke maatregelen zijn weer mogelijk vanaf 7 juni 2022.
In beweging
Siem Jan Schenk, bestuurder van het hoogheemraadschap, "Het is mooi om deze beweging naar meer water- en bodembewust ondernemen te zien. Veel Noord-Hollandse boeren staan open voor het gratis advies van de Landbouwportaal-coaches en gaan daadwerkelijk aan de slag om verbeteringen op hun bedrijf te doen. Dat hoeven lang niet altijd grote investeringen te zijn. Vaak helpt een frisse blik op het erf en wat tips hen al op weg. Voor wie wel kan investeren in bovenwettelijke maatregelen, kunnen we als waterschap met deze nieuwe subsidieronde een bijdrage doen."
Bijna 1.500 deelnemers
Sinds de opening van het Landbouwportaal Noord-Holland vier jaar geleden, hebben bijna 1.500 agrariërs zich aangemeld en diverse maatregelen getroffen om de bodem- en waterkwaliteit in hun omgeving te verbeteren. De deelnemers stellen het gratis coachbezoek zeer op prijs. De coaches adviseren over de thema's erfafspoeling van mineralen en nutriënten, duurzaam bodemgebruik, gewasbeschermingsmiddelen, perceel- en oeverinrichting & beheer en zoetwatermaatregelen.
Subsidieverordening en maatregelenlijst
De subsidieverordening en maatregelenlijst Bodem & Water van de vorige periode is verlopen. Een nieuwe verordening en maatregelenlijst zijn vastgesteld. Deze zijn te vinden op www.landbouwportaalnoordholland.nl onder ieder thema bij de stap 'maatregelenlijst' en gelden voor alle aanvragen die bij heropening van de subsidiemogelijkheid worden ingediend. Deelnemers die voor 12 mei 2022 zijn aangemeld en in juni een aanvraag willen indienen worden verzocht contact op te nemen met de met de helpdesk (088-8886630) of op de website kijken.
Unieke samenwerking
Het Landbouwportaal Noord-Holland is ontstaan uit 'Samenwerken aan Bodem & Water'; een samenwerking op initiatief van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier met LTO Noord, de vier agrarische collectieven, KAVB, Provincie Noord-Holland en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het doel van de samenwerking is het agrarische bedrijf en het watersysteem in Noord-Holland gezonder en veerkrachtiger te maken wat betreft waterkwaliteit, voldoende zoetwater en bodemkwaliteit.

“De bodemcoach kon ons echt geruststellen”
‘Kan ons gras wel goed genoeg wortelen?’ Wouter van Binsbergen van VOF Van Binsbergen liep al enige tijd rond met deze vraag.
Van Binsbergen heeft een melkveebedrijf met 185 koeien in Middenmeer. Om zelfvoorzienend te zijn in ruwvoer, ruilt het bedrijf land uit met een akkerbouwer en een bollenteler. “Enige tijd geleden
Lees verderVan Binsbergen heeft een melkveebedrijf met 185 koeien in Middenmeer. Om zelfvoorzienend te zijn in ruwvoer, ruilt het bedrijf land uit met een akkerbouwer en een bollenteler. “Enige tijd geleden ontmoette ik een bodemcoach van Landbouwportaal Noord-Holland, tijdens een workshop. Het was de afgelopen twee jaar erg droog geweest. Ik wilde graag weten of ons gras voor de koeien wel bestand zou zijn tegen nog meer toekomstige droge periodes.”
“De bodemcoach kwam vervolgens kosteloos bij ons langs op het erf voor een bodemanalyse. Hiervoor groeven we profielkuilen. Het bodemleven bleek helemaal gezond, zo waren er genoeg wormen te vinden. Ook bleek dat het gras wel tot 50 centimeter diep kon wortelen. Kortom: er waren geen aanwijzingen dat het ‘slecht’ zou gaan met het gras.”
“Ik ervaarde het coachbezoek als een echte geruststelling. Ik had al in mijn hoofd: ‘We moeten vást dit en dat veranderen.’ We zaaien altijd gras in nadat er aardappels hebben gestaan. Dat kon gewoon zo doorgaan. Ik werd deskundig geholpen en het coachbezoek heeft ons tijd en kosten bespaard. Ik raad het Landbouwportaal zeker aan andere boeren aan.”
Over Landbouwportaal Noord-Holland
Al bijna 1500 agrariërs doen mee aan Landbouwportaal Noord-Holland. Het portaal helpt u graag bij toekomstbestendig, duurzaam ondernemen: speciaal op het gebied van bodem en water. U vindt op het Landbouwportaal veel kennis, informatie en subsidiemogelijkheden. Bent u op zoek naar verbeterkansen? Dan kunt u zich via het Landbouwportaal aanmelden voor een kosteloos bedrijfsbezoek van een coach.

Aangepaste bereikbaarheid Helpdesk april/mei/juni
Aankomende periode is de helpdesk op onderstaande dagen niet bereikbaar. Als u een bericht achterlaat op de voicemail (088-8886630), dan wordt u de eerstkomende werkdag teruggebeld.
- Tweede Paasdag (maandag 18
Aankomende periode is de helpdesk op onderstaande dagen niet bereikbaar. Als u een bericht achterlaat op de voicemail (088-8886630), dan wordt u de eerstkomende werkdag teruggebeld.
- Tweede Paasdag (maandag 18 april 2022)
- Koningsdag (woensdag 27 april 2022)
- Hemelvaartsdag (donderdag 26 mei 2022)
- Vrijdag 27 mei 2022
- Tweede Pinksterdag (maandag 6 juni 2022)
Wellicht staat het antwoord op uw vraag bij onze veelgestelde vragen.
Mocht dit niet het geval zijn dan kunt u ons contactformulier invullen of een e-mail sturen naar info@landbouwportaalnoordholland.nl, dan nemen wij de volgende werkdag contact met u op.

Evaluatie project Méér kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen
Kunnen akkerranden een rol spelen in natuurlijke plaagbeheersing, welke meerwaarde kunnen ze hebben voor emissies naar het water en hoe kun je ze het beste beheren?
Deze vragen stonden centraal in het project Méér Kennis, Minder Gewasbeschermingsmiddelen dat ANV Hollands Noorden in 2021 met een studiegroep heeft uitgevoerd. In het kader van het project hebben deelnemers
Lees verderDeze vragen stonden centraal in het project Méér Kennis, Minder Gewasbeschermingsmiddelen dat ANV Hollands Noorden in 2021 met een studiegroep heeft uitgevoerd. In het kader van het project hebben deelnemers 170 km aan akkerranden ingezaaid met verschillende methoden en momenten van aanleg. Het project is mogelijk gemaakt door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier via de kennisregeling van het Landbouwportaal. Recent is een evaluatierapport van het project verschenen.
Het project heeft een aantal belangrijke conclusies opgeleverd. Ten eerste dat akkerranden een 'echte teelt' zijn, maar met een ander doel en dat ze bijbehorende kennis en aandacht vragen. Voor het aantrekken van natuurlijke plaagbestrijders zijn een najaarakkerrand of meerjarige akkerrand het meest effect. Voorjaarsakkerranden komen hiervoor te laat in het seizoen tot ontwikkeling. Om dezelfde reden dragen eenjarige voorjaarsakkerranden vaak in het vroege voorjaar nog weinig bij aan driftreductie. De akkerrand is dan nog te laag. Bij meerjarige akkerranden of najaarsakkerranden speelt dat minder. Verder is de werking van een vals zaaibed afhankelijk van het weer en de bodemtemperatuur. Tenslotte is voor het inzichtelijk krijgen van de werking van natuurlijke plaagbestrijders meer onderzoek nodig. Dit is onderdeel van het vervolgproject wat in 2022 wordt uitgevoerd.