Al meer dan 1500 boeren in Noord-Holland zetten gericht stappen om de bodem- en waterkwaliteit te verbeteren. Dat is ruim de helft van alle agrariƫrs in de provincie.

Ze maken gebruik van het Landbouwportaal Noord-Holland voor een kosteloos advies-op-maat van een coach. “De frisse blik van de coach kon ik goed gebruiken,” zegt een deelnemer.

Bollentelers, melkveehouders, tuinders en akkerbouwers: ze staan allemaal voor de opgave om hun bedrijf toekomstbestendig te maken, met vruchtbare bodems en goede waterkwaliteit. Dit zijn ook de doelen van de provincie en van de drie waterschappen in Noord-Holland. Boeren en overheden vinden elkaar sinds 3,5 jaar in het Landbouwportaal Noord-Holland. Inmiddels maakt al ruim de helft van de boeren gebruik van de diensten van dit portaal.

Advies op maat
Het Landbouwportaal introduceerde het fenomeen ‘coaches’. De coaches voorzien boeren en tuinders van onafhankelijk advies op hun erf over bodem en water. “Elk bedrijf is anders, dus een ondernemer krijgt advies op maat,” zegt Siem Jan Schenk, bestuurder van Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier, een van de partijen achter het Landbouwportaal. “Het kan gaan over bodem, erfafspoeling, gewasbescherming of zoetwaterberging, net wat er speelt.” Voor al deze thema’s zijn speciale coaches met specifieke kennis.

Meer opbrengst

Veehouder Rino van ‘t Schip uit Nes aan de Amstel is een van de boeren die met een bodemcoach naar de kwaliteit van zijn grasland en de bodemconditie keek. “De frisse blik van de coach kon ik goed gebruiken,” zegt hij. “Zo kreeg ik het advies na regen langer te wachten met maaien om de diepere laag van de bodem niet te beschadigen. Dat was wel even wennen, maar het levert een betere grasmat op en dus meer opbrengst.“ Akkerbouwer Joris Kollewijn uit Sint Maarten leerde van de erfafspoelingscoach hoe hij kon voldoen aan de mestwetgeving en subsidievoorwaarden voor een nieuwe mestput waarmee hij afspoeling van nutriënten uit mest naar het water kon voorkomen. Hij kijkt tevreden terug op het bezoek van de coach. ”Het heeft me snel veel duidelijkheid gegeven.” 

Goede stap naar duurzame bedrijfsvoering
Waterschapsbestuurder Siem Jan Schenk is blij dat al meer dan de helft van de boeren het Landbouwportaal weet te vinden. “Daarmee zetten we als overheden en landbouwpartijen samen een goede stap naar duurzame bedrijfsvoering. Daar hebben we beide baat bij.”

  

Kader: Landbouwportaal zorgt voor win-win situatie
Zorgen voor een win-win situatie voor boeren, tuinders én overheden op het gebied van water en bodem. Dat was de reden dat in 2016 'Samenwerken aan Bodem & Water' is gestart en in 2018 het Landbouwportaal Noord-Holland is opgericht. Initiatiefnemer is Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, die de handen ineen heeft geslagen met Waterschap Amstel, Gooi & Vecht en Hoogheemraadschap van Rijnland, LTO Noord, de agrarische collectieven, de KAVB en de provincie. Agrariërs kunnen naast kosteloze adviezen van coaches per waterschap ook subsidie aanvragen voor bovenwettelijke bodem- en watermaatregelen (afhankelijk van beschikbaarheid van het budget). www.landbouwportaalnoordholland.nl

Fotobijschrift: V.l.n.r. Bodemcoach John Huiberts met vader en zoon Brouwer van Bloembollenbedrijf Brouwer uit Den Helder (foto Marieke Duijn).

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.