Zeer tevreden is akkerbouwer Bart van der Star uit Oosterend met zijn nieuwe, bijzondere betonplaten en een afvoerput op het erf. Daarmee heeft hij een robuuste aanpak voor het verminderen van erfspoeling. Hij had veel aan het praktische advies van erfcoach André van Uum, vertelt hij.

Bart van der Star heeft in akkerbouwbedrijf op Texel met vleesvee en een loonwerktak. Hij teelt op een kleine 200 hectare suikerbieten, pootaardappelen, graszaad en snijmais.

Geen gedoe met klepjes, maar een robuust systeem
Van der Star wilde met erfafspoeling aan de slag. Maar hij is, zo zegt hij, ‘geen type voor ingewikkelde systemen en gedoe met klepjes en dopjes’. Hij koos in overleg met en op advies van erfcoach André van Uum voor een robuust systeem.

Van der Star: “Er zijn bijzondere betonplaten gelegd voor erfverharding op afschot en een afvoerput. Komende zomer pak ik de mestplaats nog aan. Je praat dan over best grote bedragen. De subsidie voor deze maatregelen is mooi meegenomen.” 

Van Uum: “De beste aanpak voor minder erfafspoeling is op elk bedrijf weer anders. Geen enkel bedrijf en geen enkele ondernemer is hetzelfde. Bij Van der Star past dit systeem het beste.”

Van der Star: “Ik had zelf in mijn hoofd wat ik wilde doen maar dankzij het advies van de erfcoach, dat heel praktisch was en goed uit te voeren, werd het uiteindelijk toch anders dan ik in mijn hoofd had, tot zeer grote tevredenheid. Ik denk dat meer ondernemers blij zouden zijn met een advies van een coach”

Van Uum: “Dat is het mooie: je krijgt als ondernemer altijd maatwerk advies van ons.” 

De betonplaten die Van der Star op het erf liet leggen doen dienst als een opvanggoot. De platen zijn in het midden 4 cm lager dan aan de zijkanten. Het water loopt zo weg naar een afvoerput.

Wilt u ook advies over erfafspoeling, gratis en onafhankelijk ?
U kunt via de website van het Landbouwportaal een afspraak maken met een erfafspoelings-  of andere coach.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.