Hoe bereiken we als sector de transitie naar een duurzame bloembollenteelt 2030 door precisielandbouw, bewustwording en samenwerking in een brede ketenaanpak?

Dit was het centrale thema tijdens de open dag van NLG Holland en Stichting Fieldlab Bol, op vrijdag 23 september. Ook Landbouwportaal Noord-Holland was hier aanwezig. 

Kennis delen, elkaar ontmoeten en inspiratie opdoen: daar draaide het om tijdens de open dag. Zo’n 300 geïnteresseerden kwamen bij elkaar op het bedrijf Wit Flowerbulbs B.V. in ’t Veld. Sprekers tijdens de bijeenkomst waren onder meer Wendy Ates (strategisch adviseur en teamcoördinator Agri-Food bij Provincie Noord-Holland), Alex Datema (voorzitter van BoerenNatuur) en André Hoogendijk (directeur van BO Akkerbouw).

Weg vrij naar duurzame bloembollenteelt
Colja Corts neemt vanuit de KAVB deel aan het Landbouwportaal en is voorzitter van NLG Holland. Hij spreekt van een geslaagde dag. “Het was goed dat we elkaar na zo’n twee jaar corona weer eens écht konden ontmoeten. Daar had iedereen ook veel behoefte aan. Bezoekers kwamen uit alle delen van het land. Tijdens het evenement was er veel aandacht voor de oprichting van Stichting Fieldlab Bol: een praktijkplatform waarin de sector op praktische en toegankelijke manieren knelpunten aanpakt om de weg vrij te maken naar een duurzame bloembollenteelt. Voorzitter van het Fieldlab, Carlo Randag, en kwartiermaker Jeroen Onderwater gaven een toelichting op de activiteiten van de stichting.”

‘Ziekzoeken’ en pixel farming
Ook werden er nieuwe innovaties getoond, zoals de ziekzoekrobot. Deze machine selecteert automatisch viruszieke tulpen in het veld. Goed ziekzoeken is noodzakelijk om de juiste kwaliteit te behouden en om te voldoen aan de eisen die de internationale handel aan bloembollen stelt. Ook konden bezoekers meer te weten komen over pixel farming. Met een slimme landbouwrobot worden de gewassen automatisch gezaaid, onderhouden en geoogst. Onkruidbestrijding speelt hierbij een belangrijke rol. Dit wordt nu getest bij biologisch bloembollenteler John Huiberts.

Samen toekomstbestendig boeren
Landbouwportaal Noord-Holland was op de informatiemarkt aanwezig met een stand. Twee bodemcoaches gingen hier in gesprek met de bezoekers: Menno Timmer en Bas Slagter. Timmer vertelt: “We hebben goed kunnen uitleggen wat Landbouwportaal Noord-Holland doet en wat we voor boeren kunnen betekenen. Er was brede interesse. Ook bij andere doelgroepen dan boeren en telers, zoals het onderwijs en adviseurs. Van belang is dat boeren en telers zien dat een gratis bedrijfsbezoek van een coach voor advies altijd zin heeft, ook al ben je niet direct van plan om te investeren in toekomstbestendige maatregelen.”

Tijdens de open dag kwamen tientallen partijen uit de sector bijeen. Timmer: “Het was goed om de saamhorigheid te merken. Er was een enorme bereidheid om kennis en ervaringen te delen. Mooi, want toekomstbestendig boeren moet je toch samen voor elkaar krijgen.”

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.