Het graven van een profielkuil van 70 cm tot 1 meter diep, geeft snel een beeld van de kwaliteit van een bodem. Het laat zien hoe goed de bodem doorworteld is, welk bodemleven er in zit en of er bijvoorbeeld een slecht doorlatende laag aanwezig is. Dat biedt aanwijzingen voor verbeteringen.

De Bodemcoaches van het Landbouwportaal maakten al vele bodemprofielen op heel verschillende percelen in Noord-Holland.

Melkveehouder Jan Jaap Jantjes in West Grafdijk trok al vaker het veld in met een bodemcoach om profielkuilen te maken. “Dat is enorm leerzaam. Je kijkt samen hoe de bodem eruit ziet en kunt sparren over wat dat betekent. Daar ben je als boer goed mee geholpen vind ik”.

Jantjes kan het zich voorstellen dat het spannend kan zijn, dat iemand meekijkt in jouw bodem. Maar het gaat niet over goed of fout, meent hij. “Coaches vellen geen waardeoordeel, ze geven alleen advies wat je kunt doen om de kwaliteit nog verder te verbeteren.” 

Wilt u meer weten over de kwaliteit van uw bodem en wat er beter kan? Maak een afspraak (kosteloos) met een van de bodemcoaches via het Landbouwportaal. Al advies gehad? U kunt ook een tweede afspraak maken.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.