Op de vraag of hij iets gehad heeft aan het advies van de erfcoach antwoordt Bart van der Star, akkerbouwer uit Oosterend, volmondig: ja! “Ik had zelf in mijn hoofd wat ik wilde doen om erfafspoeling te beperken. Maar dankzij het advies van de erfcoach, dat heel praktisch was en goed uit te voeren, werd het toch anders dan ik in mijn hoofd had. Tot mijn zeer grote tevredenheid.”

Van der Star heeft in het Texelse Oosterend een akkerbouwbedrijf met vleesvee en een loonwerktak. Hij teelt op een kleine 200 hectare suikerbieten, pootaardappelen, graszaad en snijmais. Hij stelde zijn bedrijf onlangs open voor koffie met collega’s die nog wat koudwatervrees hebben voor het Landbouwportaal Noord-Holland

Uurtje bijpraten met een kop koffie
Inge van Paassen, vanuit LTO betrokken bij het Landbouwportaal Noord-Holland: “Boeren zijn altijd druk, er zijn altijd werkzaamheden te doen. Maar koffiedrinken moet je toch, dus we combineren het nuttige en het aangename: in een uurtje praten wij je bij over de voordelen van het portaal. En boeren horen het liefst de ervaringen van collega’s.”

Werkwijze van de coaches

Bij het koffiemoment was erfcoach André van Uum aanwezig. Hij combineerde al geplande bedrijfsbezoeken met het koffiemoment. Ook bodemcoach en Texelaar Menno Timmer was er, die woont bij van der Star om de hoek. Zij vertelden de aanwezigen over hun werkwijze. Van Uum: “Geen enkel bedrijfsbezoek is hetzelfde omdat geen enkel bedrijf en geen enkele ondernemer hetzelfde is. Dat is het mooie van ons werk, het is altijd maatwerk en geen advies is gelijk.”

Geen gedoe met klepjes, maar een robuust systeem

Deelnemer Van der Star bevestigt dat: “Kijk, ik wilde met erfafspoeling aan de slag maar ik ben geen type voor ingewikkelde systemen en gedoe met klepjes en dopjes. Ik heb daarom in overleg met en op advies van de erfcoach gekozen voor een robuust systeem. Er zijn hele bijzondere betonplaten gelegd voor erfverharding op afschot en een put. Komende zomer pak ik de mestplaats nog aan. Je praat dan over best grote bedragen. De subsidie die beschikbaar is voor deze maatregelen is mooi meegenomen.” 

Verjaardagsfeestjes
Eén van de bezoekers zegt: “Het Landbouwportaal komt helaas niet altijd ter sprake bij boeren onderling. Er zijn nog steeds mensen die het portaal niet kennen of er geen goed beeld van hebben. Eigenlijk zouden jullie op de verjaardagsfeestjes van boeren en tuinders moeten komen.”

Oproep: maak ook gebruik van het Landbouwportaal
Van de circa 120 boeren en tuinders op Texel maakte de helft nog geen gebruik van de mogelijkheden van het Landbouwportaal. Deelnemer Van der Star en de coaches zien dit graag veranderen. “Het Landbouwportaal Noord-Holland is er voor alle boeren en tuinders, dus maak vooral gebruik van de mogelijkheden voor kosteloos advies van een onafhankelijke deskundige, en van subsidies”.  

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.