Wat een mijlpaal: de 1500e deelnemer van Landbouwportaal Noord-Holland! Lees hier waarom Bloembollenbedrijf Teeuwen & Zonen meedoet.

Of het de vijfde of zesde generatie is durft Peter niet te zeggen. Maar al zeker meer dan 1,5 eeuw teelt de familie Teeuwen bloembollen. Peter: "Ik heb nog ergens een KAVB-prijs uit 1862. Rond 1925 is mijn opa vanuit regio Haarlem in Breezandse polder terecht gekomen." Op zo'n 90 hectare grond groeien bollen van tulpen, krokussen, narcissen, irissen, alliums en zantedeschia's, beter bekend als calla's. Peter runt het bedrijf samen met zijn broer Tinus, zijn zoon Mark en Tinus' zoon Joris.

Mooi dat het bedrijf opnieuw overgaat naar de volgende generatie, maar vanzelfsprekend vindt Peter het niet. "Gelukkig hebben de jongens veel energie en enthousiasme, want de vele regels en administratie maken het ondernemen best uitdagend. Al snap ik heel goed dat regels nodig zijn. Bij Teeuwen & Zonen hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We zijn een van de koplopers binnen onze sector in deze regio. We gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen. Water tanken doen we zoveel mogelijk binnen met opgevangen regenwater. En we kochten zeventien jaar geleden al een spuit die vandaag de dag nog aan de norm voldoet. Nu willen we kijken of investeren in een nieuwe spuit voor ons mogelijk is."

Coach op bezoek voor gratis advies
Een van de coaches voor het thema Gewasbeschermingsmiddelen, Guus Braam, komt zelf ook uit Breezand en kent de familie Teeuwen al langer. "Teeuwen & Zonen is inderdaad heel bewust bezig. Met de nieuwste spuittechnieken ben je klaar voor de toekomst. Zoals Spotspray, een techniek waarbij je per dop kunt spuiten en dus heel gericht middelen kunt toepassen. Daardoor heb je veel minder middelen nodig en neemt ook de emissie van middelen af."

Ook op andere vlakken is Teeuwen & Zonen duurzaam bezig. Peter vertelt verder: "We hebben een paar jaar geleden een nieuwe schuur laten bouwen met allemaal zonnepanelen en een dubbel dak waar de warme lucht wordt onttrokken voor het droogproces van onze bloembollen. Ook de cv-ketels zijn vervangen door hoog rendement exemplaren. En toen wisten we nog niet dat de energieprijzen zo hoog zouden worden."

Via het Landbouwportaal Noord-Holland mag je voor elk van de vijf thema's een gratis coachbezoek aanvragen. Het thema Voldoende zoetwater heeft ook Peters interesse. "We doen mee aan de pilot Spaarwater met als doel regenwater in de grond opslaan, zodat we dat in droge periodes kunnen gebruiken voor de beregening. Op zich een mooi principe en het lukt ook om het water weer uit de grond te halen, maar het werkt nog niet optimaal. Ik ga kijken of ik een coach van het Landbouwportaal kan uitnodigen die me daarover kan adviseren."

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.