Veel animo voor de velddemo in Heerhugowaard.

Schoffelen met slimme camera’s: op een velddemo in Heerhugowaard kwamen veel boeren kijken hoe dit in zijn werk gaat. Want werken met camera’s maakt mechanisch schoffelen efficiënt. Het kan ook veel chemie in de teelt besparen.  

Op de velddemonstratie op woensdagavond 31 mei zagen de aanwezigen zeven merken machines en technieken in actie tussen de slabedden. Sensoren in de machines maken onderscheid tussen het gewas en het onkruid. Bekijk hier de video.

De toekomst

“Schoffeltechnieken met camera zijn echt de toekomst,” zegt Bas Slagter, agrariër en bodemcoach, die vanuit het Landbouwportaal aanwezig was. “Er zijn minder chemische middelen nodig en ze zijn goed voor je bodem. De machines maken de korst van een dichtgeslagen bodem open. Zo komt er weer zuurstof in de bodem. Daar profiteert het bodemleven van."

Minder onkruiddruk

Als bodemcoach benadrukt Bas Slagter dat een gezonde bodem van cruciaal belang is, ook tegen onkruid. “Een gezonde bodem vermindert de onkruiddruk. Het gewas wordt minder snel overwoekerd.”

Aanschaf

De belangstelling bij de aanwezigen op de velddemo voor de ‘slimme’ schoffelmachine, was groot. “De machines zijn nog wel duur in aanschaf, maar het is interessant om ze met elkaar te delen,” concludeert Slagter.

Meer velddemo’s

De velddemo in Heerhugowaard was een initiatief vanuit Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, Cumela, LTO Noord en bodemdeskundigen. Er zijn vaker velddemo’s waar loonwerkers, boeren en tuinders kennis uitwisselen. Bekijk de agenda voor komende velddemo’s.  

Subsidie voor onkruidbestrijdingsmachine

Een schoffelapparaat is één van de investeringen die mogelijk is via Landbouwportaal Noord-Holland. Zo is er bijvoorbeeld subsidie (25% tot maximaal € 4.000) beschikbaar voor aanschaf van een onkruidbestrijdingsmachine die krabt op 2-4 cm diepte in plaats van te frezen. De machine vermengt onkruid, bemesters en gewasresten met grond. Dit spaart de bodem en zorgt dat organisch materiaal goed in de bodem wordt opgenomen.

Direct advies voor uw situatie?

Wilt u graag direct advies op maat? Een bodemcoach kan samen met u de bodemconditie op uw bedrijf bekijken en u advies geven. Meld u op het Landbouwportaal Noord-Holland aan voor een gratis bodemcoach bezoek.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.