Ad Baltus (51) heeft een melkveebedrijf in Zuidschermer met ongeveer 140 koeien. Hij heeft veel gehad aan het advies van de coaches.

Ad Baltus (51) heeft een melkveebedrijf in Zuidschermer met ongeveer 140 koeien. Hij loopt al vanaf zijn jeugd rond op het bedrijf, dat steeds van vader op zoon overgaat. "Ik las over het Landbouwportaal in de media en ben eens gaan rondkijken op de website. Daar heb ik een afspraak gemaakt met een coach die verstand heeft van erfafspoeling. Dat coachbezoek, daar ben ik erg over te spreken. Het contact met de coaches vond ik heel plezierig. Zij denken in oplossingen en niet in problemen. Daar houd ik van. Fijne mensen om mee samen te werken. Je hebt ook allebei dezelfde missie: erfafspoeling verminderen. Later heb ik ook advies gevraagd over mijn grond en heb ik gebruik gemaakt van de subsidieregeling voor brede banden onder mijn tractor. Ik zie echt dat dat de bodem van mijn land verbetert. Ook heb ik nu drinkwaterbakken voor de koeien zodat ze de slootkanten niet meer vertrappen."

"Natuurlijk is het financiële gedeelte een reden om mee te doen aan het Landbouwportaal. Soms is het moeilijk om als ondernemer in Nederland je hoofd boven water te houden. Dus dan is het aantrekkelijk als je een deel van de investering vergoed wordt. Maar voor mij is dat niet het belangrijkste. Ik ben begaan met de natuur, het milieu en het klimaat en daar passen de maatregelen van het Landbouwportaal goed bij. Jouw land en het water in de sloten beter in stand houden is ook beter voor de natuur. Ik ga er bewust mee om, maar als ondernemer wil je vaak meer dan je kunt. Een eerste goede stap die je kunt nemen is die coach laten langskomen. Het loont om een ander eens te laten kijken naar wat je aan het doen bent. Zelf valt het je niet meer op als je iets elke dag op een bepaalde manier doet. Je krijgt van de coach goede suggesties en je bent niet verplicht er iets mee te doen als je niet wilt of kunt. Het heeft mij in ieder geval geholpen om de juiste weg te vinden en de erfafspoeling te verminderen. Dat is mooi."

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.