Biologische landbouwer Joris is blij met het inzicht dat de coaches van het Landbouwportaal Noord-Holland hebben gegeven.

Joris Kollewijn (43) werkt al ruim twintig jaar bij De Lepelaar, dat dit jaar haar vijftigjarige jubileum viert. In 1998 begon hij als stagiair bij het biologische akker- en tuinbouwbedrijf in Sint Maarten. Hij bleef daar werken en sinds 2001 is hij onderdeel van de maatschap. "De samenwerking met de natuur zoeken vind ik mooi aan dit werk. Wij telen onder andere wortelen, bieten, kolen, aardappelen, tomaten, komkommers en diverse kruiden. Het is altijd uitdagend en het op een gezonde manier produceren van groenten en kruiden geeft mij veel voldoening."

Blij met inzicht

Via via hoorde Joris over het Landbouwportaal Noord-Holland. Bij De Lepelaar waren er plannen voor een nieuwe kas en een nieuwe mestopslag. Een goed moment om een erfcoach uit te nodigen voor wat vrijblijvend advies. Joris: "Erfcoach Ad Schoutens heeft gekeken naar de mestopslag en naar de waterkwaliteit. Ook is Wybo Nijdam langs geweest voor thema Voldoende Zoetwater. Wat ik fijn vond is dat je als ondernemer heel duidelijk inzichtelijk krijgt wat er wel en niet mogelijk is. We wilden een mestopslag met een opvangput, alleen kwam dat qua timing niet uit met de subsidieronde. De mestopslag hebben we evengoed vernieuwd en daardoor kunnen we nu jaarrond mest ontvangen en opslaan van de lokale veehouders waarmee wij samenwerken. Zo hoeft de mest niet lang op het land te liggen met de nodige afspoelingsrisico's. Ook vangen we water op van de kas en de schuur in het bassin en gebruiken dat water voor spoelen en beregenen."

Laagdrempelig bezoek

Joris raadt anderen zeker aan om ook een coachbezoek aan te vragen via het Landbouwportaal. "Het is heel laagdrempelig en levert goed inzicht op. De coach weet alle voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een regeling. Dat heb ik als heel prettig te ervaren, het heeft mij veel zoekwerk bespaard. Ik had wel het gevoel dat je eigenlijk je plan al klaar moet hebben voordat er weer subsidiebudget beschikbaar is. Anders ben je te laat omdat er veel vraag is naar de subsidieregelingen. De erftips die ik kreeg vond ik ook heel waardevol. En hoe we dat binnen ons bedrijf gaan inrichten, is nu aan ons."

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.