Drie nieuwe sleufsilo’s liet melkveehouder Mark Sluis op zijn bedrijf aanleggen, met een gescheiden afvoer van hemelwater en perssappen. Het ziet er mooi strak uit, zegt hij, en het werkt prima. “Er staat geen water meer in de silo’s, het erf blijft netjes én het water in de sloot blijft schoon.”

Drie jaar terug wilde Sluis zijn oude silo’s vervangen. Als je dan toch nieuw investeert, doe het dan gelijk goed, is zijn motto. Daarom koos hij voor aanleg van silo’s met gescheiden afvoer van reststromen. Dat wordt in de toekomst ook verplicht, wist hij, en via het Landbouwportaal Noord-Holland was er subsidie voor. “Dat is toch prettig.” 

Tevreden
Hij nam contact op met het Landbouwportaal Noord-Holland en kreeg Erfcoach André van Uum op bezoek. Tot zijn tevredenheid: “André heeft verstand van zaken. Over de inhoud, maar zeker over het hele proces van de subsidieaanvraag. Daar heeft hij ons prima mee geholpen. Je weet als ondernemer zelf wel wat je wilt, maar hoe je het voor elkaar krijgt, is nog niet altijd eenvoudig. Het kan allemaal digitaal, dat klinkt makkelijk, maar het is handig als iemand zoals André daar de weg in weet.” 

Andere mogelijkheden
Mark Sluis raadt het collega’s met nieuwe plannen aan om een coach te vragen mee te denken en helpen. “Ze wijzen je ook op andere mogelijkheden en subsidies. Hou het Landbouwportaal dus goed in de gaten zou mijn advies zijn.”

Sleufsilo’s met gescheiden afvoer 
Bij maatschap Sluis zijn drie sleufsilo’s met gescheiden waterafvoer gebouwd. Onder de sleufsilo zit elke vier meter een put die – afhankelijk van de instelling – perssap (percolaat) naar de opslagput afvoert of het hemelwater naar de sloot. Het oppervlaktewater rond het bedrijf blijft zo schoon.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.