Wie eens goed naar de werklijnen op het erf kijkt, ziet soms dat er veel handiger gewerkt kan worden. De erfcoaches bekijken regelmatig samen met een ondernemer hoe het efficiƫnter kan.

“De indeling van het erf en hoe transporten verlopen, is vaak een vervolg op hoe iemands ouders of grootouders het erf hebben ingericht. Maar tijden veranderen, dus het is goed een keer - ook voor de langere termijn - naar je erf te kijken. Een luchtfoto laat vaak zien wat er anders kan. Slimmere transportlijnen bijvoorbeeld zorgen voor minder verspilling van voer en tijd.”

Kijk naar ‘het koeienverkeer’

Zo kan het voor boeren die overschakelen op een melkrobot goed zijn opnieuw naar het koeienverkeer te kijken: kan dat handiger? Coach Van Uum adviseerde een melkveehouder laatst om twee nieuwe deuren aan de zijkanten van de stal te maken, voor de in- en uitloop van koeien. Het achterdeel van het erf, langs een sloot, werd zo veel minder belast met mest. Dat hield het erf schoon, en daarmee ook het slootwater, Twee keer winst dus. “Het lijkt zo simpel, maar als ondernemer zie je soms zelf de oplossing niet. We kijken ook naar veiligheid. Regelmatig zijn er plekken waar landbouwvoertuigen rijden en die ook gebruikt worden als speelterrein voor kleine kinderen. We bedenken dan samen met de agrariër hoe het veiliger kan.”

Afspraak maken

Wilt u ook kosteloos advies over uw erfinrichting? Maak een afspraak voor een coachbezoek.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.