‘Kan ons gras wel goed genoeg wortelen?’ Wouter van Binsbergen van VOF Van Binsbergen liep al enige tijd rond met deze vraag.

Van Binsbergen heeft een melkveebedrijf met 185 koeien in Middenmeer. Om zelfvoorzienend te zijn in ruwvoer, ruilt het bedrijf land uit met een akkerbouwer en een bollenteler. “Enige tijd geleden ontmoette ik een bodemcoach van Landbouwportaal Noord-Holland, tijdens een workshop. Het was de afgelopen twee jaar erg droog geweest. Ik wilde graag weten of ons gras voor de koeien wel bestand zou zijn tegen nog meer toekomstige droge periodes.”

“De bodemcoach kwam vervolgens kosteloos bij ons langs op het erf voor een bodemanalyse. Hiervoor groeven we profielkuilen. Het bodemleven bleek helemaal gezond, zo waren er genoeg wormen te vinden. Ook bleek dat het gras wel tot 50 centimeter diep kon wortelen. Kortom: er waren geen aanwijzingen dat het ‘slecht’ zou gaan met het gras.”

“Ik ervaarde het coachbezoek als een echte geruststelling. Ik had al in mijn hoofd: ‘We moeten vást dit en dat veranderen.’ We zaaien altijd gras in nadat er aardappels hebben gestaan. Dat kon gewoon zo doorgaan. Ik werd deskundig geholpen en het coachbezoek heeft ons tijd en kosten bespaard. Ik raad het Landbouwportaal zeker aan andere boeren aan.”

Over Landbouwportaal Noord-Holland
Al bijna 1500 agrariërs doen mee aan Landbouwportaal Noord-Holland. Het portaal helpt u graag bij toekomstbestendig, duurzaam ondernemen: speciaal op het gebied van bodem en water. U vindt op het Landbouwportaal veel kennis, informatie en subsidiemogelijkheden. Bent u op zoek naar verbeterkansen? Dan kunt u zich via het Landbouwportaal aanmelden voor een kosteloos bedrijfsbezoek van een coach.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.