Boeren die in het bezit zijn van verouderde of niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen, kunnen zich t/m 31 oktober 2019 aanmelden voor de actie ‘Bezem door de middelenkast'

Boeren in beheergebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier die in het bezit zijn van verouderde of niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen, kunnen zich aanmelden voor de actie ‘Bezem door de middelenkast’. Tot dusver hebben ongeveer 175 agrariërs zich aangemeld.

Agrariërs die meedoen aan de actie ‘Bezem door de middelenkast’ en af te voeren middelen hebben staan, krijgen hiervoor geen boete. Alle agrarische bedrijven in het werkgebied van het hoogheemraadschap kunnen deelnemen aan de bezemactie, ongeacht de grootte van het bedrijf of de sector. Daarnaast kunnen zowel actieve als reeds gestopte bedrijven zich aanmelden. Dat geldt ook voor bedrijven die zich in de afbouwende fase bevinden.

Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) voert de bezemactie uit. Provincie Noord-Holland en Landbouwportaal Noord-Holland maken - in samenwerking met leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen - de actie ‘Bezem door de middelenkast’ mogelijk.

Adviseur

Na aanmelding neemt een gewasbeschermingsmiddelenadviseur contact op met de deelnemer om een bedrijfsbezoek in te plannen. Boeren kunnen bij aanmelding aangeven of zij een voorkeur hebben voor een bepaalde gewasbeschermingsmiddelenorganisatie. De adviseur bekijkt samen met de boer de middelenkast. Worden er verouderde middelen aangetroffen, dan worden deze vervolgens gratis opgehaald.

Toegevoegde waarde

In januari tot en met april dit jaar zijn er al bedrijfsbezoeken afgelegd. Volgens Roy Gommer, junior adviseur bij CLM wordt de actie door deelnemers goed ontvangen. „Het wordt gezien als een toegevoegde waarde. Deelnemers weten namelijk niet altijd hoe zij gewasbeschermingsmiddelen op de juiste wijze moeten afvoeren.” In de periode september tot en met november worden opnieuw bedrijfsbezoeken afgelegd.

Inschrijven voor de actie kan via de site van ‘Bezem door de middelenkast’. Er is plek voor maximaal 225 deelnemers. Inschrijven kan tot en met 31 oktober 2019.

Bron: Agraaf

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.