Werken met een wiedeg heeft twee grote voordelen: optimale groei van grasland en minder inzet van chemische middelen. Voor aanschaf van een wiedeg is er subsidie bij zowel waterschap Amstel, Gooi en Vecht als bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).

“Veel onkruiden in grasland verdwijnen niet vanzelf door beweiding of door maaien. Inzet van herbiciden is een optie, maar je kun ook heel goed een wiedeg gebruiken”, zegt Paul Hooijman, coach gewasbeschermingsmiddelen van het Landbouwportaal. Je grasmat groeit homogener en je hebt minder schimmelende rommel onderin.

Grasland vraagt ruig eggen
De beste keuze voor grasland is een wiedeg waarmee je ruig kunt werken. “Bij ruig eggen verwijder je ook oude plantendelen van gras en onkruiden. Dat maakt de grasmat gezonder. Jonge scheuten krijgen ruimte om te groeien. Dat zorgt voor een betere grasmat. Dit was goed te zien bij een demonstratie met een wiedeg dit voorjaar.”

Inzet wiedeg ook bij maisteelt
“De eg is ook inzetbaar bij maisteelt, vooral vóór de opkomst. Helemaal zonder chemie lukt het nog niet met mais. Je kunt wel de doseringen verlagen als je mechanisch al vroeg veel onkruid opruimt.”

Hulp bij waterschade aan de grasmat
Ook bij waterschade aan het gras helpt de wiedeg, weet Paul Hooijman. “Voor de wiedeg komt naar verwachting een systeem op de markt om in dezelfde werkgang nieuw gras in te zaaien. Zo kun je plekken waar het nodig is gelijk herstellen. Dat geeft onkruiden minder kans.”
Bekijk hier een video over de wiedeg.

Subsidie
U kunt een wiedeg aanschaffen met subsidie vanuit het Landbouwportaal Noord-Holland. Informatie over de subsidie vanuit waterschap AGV vindt u onder
het thema Gewasbeschermingsmiddelen, en bij HHNK onder het thema Duurzaam Bodembeheer (onkruidbestrijdingsmachine gericht op bodemvriendelijke grondbewerking).
Voor het verkrijgen van subsidie is een afspraak met een coach nodig.
Maak een afspraak met een coach.

 

Bron foto: Evers Agro

 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.