“Ik ben erg blij met zo’n partij die continu met me meedenkt.”

Dit voorjaar was het zover: de 500e aanmelding voor een erfbezoek van een coach via Landbouwportaal Noord-Holland. Wat zo’n coachbezoek u kan opleveren? Akkerbouwer Arnoud van Arkel uit Wieringerwerf deelt zijn ervaringen in de praktijk. Hij schakelde al vaker het Landbouwportaal in voor advies en subsidie.   

Via een kennis kwam Arnoud van Arkel in 2018 voor de eerste keer in contact met Landbouwportaal Noord-Holland. “Deze kennis had goede ervaringen met het portaal. Dat kwam goed uit, want ik wilde graag nieuwe banden voor mijn tractor en zocht advies. Daarom besloot ik een coachbezoek aan te vragen." 

Profielkuil graven gaf inzicht 

Arnoud van Arkel ging samen met een coach het land in voor een bodemonderzoek. “We groeven een profielkuil en wat bleek: een slecht doordringbare laag zat het afwaterend vermogen flink in de weg. We kwamen een ploegzool tegen op 30 centimeter diepte. Ik vond het echt een leerzame dag vol nieuwe inzichten.” 

Nieuwe banden: de juiste keuze

Arnoud vervolgt: “Na het coachbezoek had ik snel het rapport en verslag van deze dag in de mail. Met alle bevindingen werd het subsidiebedrag bepaald voor de nieuwe Michelin Xeobibs-banden die ik wilde aanschaffen. Dit zijn speciale banden die op zeer lage druk gereden kunnen worden. Zo verdeel je de druk optimaal. Deze banden werken goed, het is zeker een goede keuze geweest.”

Compostopslag met automatisch geregelde dompelpomp 

In 2020 deed Arnoud opnieuw een aanvraag via het Landbouwportaal, dit keer om het erf aan te pakken. “Op aanraden van het Landbouwportaal heb ik een compostopslag gemaakt. Deze opslag is voorzien van keerwanden van 50 centimeter hoog. Op het laagste punt hebben we een dubbele kolk met een automatische geregelde dompelpomp gemonteerd. Zodra het begint te regenen, spuit het weglopende regenwater over de composthoop.”

De komende tijd wil Arnoud de opslag uitbreiden. “Mocht de dompelpomp onverwachts niet werken, dan wil ik dat het water in een greppel terechtkomt. Daar kan het water bezinken en uiteindelijk filtreren. Hiervoor heb ik ook al het Landbouwportaal ingeschakeld.”

Welke stuw kiezen we?

In 2022 kwam coach Ad Schoutens bij Arnoud langs om mee te denken over de plaatsing van zoutlozende stuwen op één van zijn percelen. “We willen daar beregenen met mooie EC-waardes.” De EC-waarde is het zoutgehalte in het substraat of voedingswater: dit is een goede indicatie van de beschikbare voedingsstoffen. 

Arnoud: “Op aanraden van Ad keken we al gauw naar de luxere stuwen. De eenvoudigere varianten doen namelijk niet optimaal hun werk en zout is wel een dingetje aan deze kant van de polder. Deze stuwen worden nog in het voorjaar van 2023 geplaatst. Voor welk volgend ‘project’ ik het Landbouwportaal ga inschakelen? Dat zullen we zien. Ik ben in elk geval erg blij met zo’n partij die continu met me meedenkt.”

Ook kosteloos advies krijgen?

Wilt u ook kijken of een bodem- of watermaatregel voor uw bedrijf mogelijk is? Meld u dan via het Landbouwportaal aan voor een kosteloos bedrijfsbezoek van een coach. Er zijn coaches met veel kennis van duurzaam bodembeheer, erfafspoeling en gewasbeschermingsmiddelen. 

De coach komt zelf uit de landbouwpraktijk en weet precies met welke uitdagingen u te maken heeft. U krijgt onafhankelijk advies op maat. Het hoofddoel is: meer inzicht. Een bezoek van de coach op het erf hoeft niet te leiden tot investeringen.

 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.