Introductie
Met agrarisch waterbeheer kunt u werken aan een betere waterkwaliteit rondom uw bedrijf. Ook uw perceel en oever op de meest effectieve manier inrichten, draagt hieraan bij. Hierdoor vindt er minder uit- en afspoeling van mest of gewasbeschermingsmiddelen plaats.
Wat kunt u zelf doen?
Het thema ‘Perceel- en oeverinrichting & beheer’ is verdeeld in twee subthema’s:
Een effectieve inrichting van uw perceel en oever zorgt voor een betere waterkwaliteit én uw bedrijf heeft er baat bij. Zo voorkomt u erfafspoeling en afkalving. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er verschillende maatregelen en subsidiemogelijkheden. Ook kunt u advies krijgen van een coach, tijdens een kosteloos bedrijfsbezoek. In het linkermenu vindt u meer uitleg over alle stappen die u kunt doorlopen binnen dit thema.
Ontdek meer informatie over perceel- en oeverinrichting in de onderstaande factsheets (deze factsheets zijn alleen zichtbaar voor deelnemers in HHNK gebied). Ook leest u hier meer informatie over (subsidie)maatregelen.
U kunt werken aan een betere waterkwaliteit door agrarische (sloot)werkzaamheden op een ecologisch verantwoorde manier uit te voeren: dit is agrarisch waterbeheer. Voor deze aangepaste uitvoering ontvangt u een beheervergoeding.
Onder het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) zijn verschillende beheerpakketten, zoals:
- Botanisch waardevolle weiderand (slootkantbeheer): vanaf de slootkant twee meter vrijhouden van bagger en mest om uitspoeling naar de sloot te voorkomen.
- Ecologisch slootschonen: slootschonen met een ecoreiniger of maaikorf en het slootvuil zo ver mogelijk over de kant heen zetten.
- Baggeren met een baggerpomp: om de sloot op eenvoudige wijze diep te houden en de voedingstoffen te benutten door het op het aangrenzende landbouwperceel te spuiten.
- Beheer natuurvriendelijke oever: voor een gezonde (waterzuiverende) biotoop in de moeraszone van de natuurvriendelijke oever.
- Kruidenrijke akkerrand: rand tussen de sloot en het gewas om een bufferzone te creëren, om verwaaiing van gewasbescherming naar de sloot te beperken.
- Er zijn nog meer agrarisch waterpakketten waarvoor een beheervergoeding beschikbaar is.
Wilt u meer weten over welke pakketten er in uw regio mogelijk zijn, neem dan contact op met uw agrarisch collectief (agrarische natuurvereniging).
- Agrarisch collectief Noord-Holland Zuid (Amstelland, Vechtvallei, Haarlemmermeer, Spaarnwoude)
- Agrarisch collectief Water, Land & Dijken (Laag Holland, Noord-Kennemerland)
- Agrarisch collectief Hollands Noorden (West-Friesland, Wieringen, Wieringermeer, Kop van Noord-Holland)
- Agrarisch collectief De Lieuw (Texel)
In het linkermenu vindt u meer uitleg over alle stappen die u kunt doorlopen binnen dit thema.