Bent u melkveehouder? Dan start u waarschijnlijk weer met de voorbereidingen voor de eerste snede.

Hoe staat het met uw graspercelen? Let op de draagkracht als u met de voorjaarswerkzaamheden wilt beginnen, want deze is niet overal hetzelfde. Bodemcoach Dirk Jan Roos geeft u graag enkele tips voor ‘natte omstandigheden’.

‘Een goed begin is het halve werk’: een veelgehoorde uitspraak. Dat geldt zeker voor de start van de werkzaamheden voor het nieuwe groeiseizoen. Hoe hebben de percelen de herfst- en winterperiode doorstaan? Cruciaal daarbij is de waterhuishouding in periodes van overvloedige neerslag. Want veel water kan waterverzadiging betekenen: verminderde draagkracht en verhoogde risico’s op verdichting van de bodem (structuurschade).

Genoeg infiltratiecapaciteit

Het gevolg daarvan is een zuurstofarm milieu in de bodem en sterfte van bodemleven. Oftewel: achteruitgang van de bodemconditie. Roos vertelt: “Geen ideale omstandigheden dus voor weer een jaar ‘boeren’. Overtollig water moet altijd afgevoerd worden. Soms is het eenvoudig en kunt u met een spade de waterafvoer snel weer herstellen. Er is meer inspanning en hersteltijd nodig als het gaat om grond met de juiste drainage, een goed ontwaterend vermogen en genoeg infiltratiecapaciteit.”

Een beetje geduld

Merkt u dat uw land echt natter is of twijfelt u aan de draagkracht? Roos: “Bekijk dan of het nú al nodig is om met zware machines werkzaamheden uit te voeren, bijvoorbeeld mest uitrijden. Wees u bewust van de impact en de risico’s op de bodem. In veel gevallen kunnen werkzaamheden ook nog enkele dagen of weken wachten. Een beetje geduld kan veel schade voorkomen.”

Check de bandenspanning

Moet u toch echt uw land op? Roos: “Dan zijn er enkele manieren om de kans op verdichting en structuurschade aan de bodem te verkleinen. Denk dan aan machines met extra brede flexibele banden in combinatie met lage bandenspanning. Kies er sowieso voor om de bandenspanning zo laag mogelijk te zetten, bijvoorbeeld op 0,5 bar.”

Handige subsidiemogelijkheden voor u

Vanuit Landbouwportaal Noord-Holland is subsidie beschikbaar voor een drukwisselsysteem voor brede banden (25% van de aanschaf). Hiermee kunt u de bandenspanning eenvoudig automatisch aanpassen aan verschillende ondergronden (zoals uw land, erf en asfalt). Ook is er subsidie voor bovenwettelijke mestopslag (tussen zeven tot tien maanden). Met deze opslag kunt u meer mest langer opslaan. Dat maakt het gemakkelijker voor u om nog even te wachten met mest uitrijden tot het bijvoorbeeld droger is.

Wat kan er anders? Nodig vrijblijvend een bodemcoach uit

Wilt u weten hoe het staat met de waterhuishouding van uw percelen? Of bent u benieuwd wat u voor de langere termijn kunt doen bij natte of juist droge omstandigheden? Maak dan een kosteloze afspraak met een bodemcoach. Deze expert uit de landbouwpraktijk kijkt op uw land met u mee of er aanpassingen mogelijk zijn. Dit bezoek hoeft voor u niet te leiden tot investeringen.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.