Een gezonde toekomst? Een gezonde bodem. Daar zet bodemcoach John Huiberts zich met de volle 100% voor in.

“Wat onder de grond zit, is vaak letterlijk ongrijpbaar. Vaak worden maatregelen ingezet als ‘medicijn’ om de bodem te redden. Ik zou het graag willen omdraaien. Je bedrijf start met het gezonder en weerbaarder maken van de bodem: de preventiekant dus.”

Wat Huiberts andere boeren wil meegeven: “Koester je grond. Dit is wat mij betreft de basis. Op een gegeven moment móet je ook wel anders omgaan met je grond, door andere wetgeving en klimaatverandering. Ik help boeren hierin graag vooroplopen.”

Eigen goede ideeën

Huiberts laat hiervoor boeren graag in de praktijk zien wat werkt. “Lange rapporten opstellen is niet aan mij besteed. Ik wil boeren iets meegeven wat ze concreet kunnen toepassen. Ik loop graag met ze over het erf. Ik geef natuurlijk advies, maar vaak hebben de boeren ook genoeg goede ideeën waar ze mee aan de slag kunnen: het is hun bedrijf, zij weten hoe het er allemaal reilt en zeilt. Soms is alleen maar even bevestiging nodig.”

Omschakeling

Het belang van een gezonde bodem: dat merkte Huiberts maar al te goed op zijn eigen bedrijf. Hij geeft dan ook advies uit eigen ervaring. Hij zag op zijn bloembollenbedrijf hoe de bodem steeds verder achteruitging. Er zat minder leven in en Huiberts had elk jaar meer chemische middelen nodig om plagen en ziektes buiten de deur te houden. Uiteindelijk heeft hij succesvol de omschakeling gemaakt naar de biologische bloembollenteelt.

‘Luchtige’ bodem

Met zijn bedrijf kijkt Huiberts continu: hoe blijft mijn grond weerbaar voor de toekomst? “Met eigen ogen zie ik op mijn land wat gezonde grond kan doen. De grond ‘leeft’, dit zorgt ervoor dat er veel minder bodemverdichting is. Het water kan beter vastgehouden worden. Je hoeft dus veel minder vaak te beregenen. En tijdens natte perioden voert de bodem het water juist beter af.”

Plant groenbemesters

Deze gezonde bodem heeft Huiberts onder andere voor elkaar gekregen door te mulchen: het bedekken van de bodem rondom planten en struiken met organisch materiaal. En nog een advies dat volgens Huiberts noodzakelijk is voor de bodem: plant groenbemesters. “Deze verhogen de organische stoffen en het stikstofgehalte in de bodem. Ook ontstaat er zo humus. Dit realiseer je bijvoorbeeld door klaver te zaaien vóórdat de tulpen de grond ingaan. En heb je eenmaal een meer weerbare grond? Dan kun je ook minderen met de gewasbeschermingsmiddelen. Zo word je minder afhankelijk.”

Ook een coach inschakelen?

Bent u ook benieuwd hoe u toekomstbestendig kunt ondernemen, speciaal op het gebied van bodem en water? Dan kunt u zich via het Landbouwportaal aanmelden voor een kosteloos bedrijfsbezoek van een coach. Deze coach weet precies met welke uitdagingen u te maken heeft en komt zelf uit de landbouwpraktijk. U krijgt advies op maat. Meer inzicht staat centraal: een bezoek bij u op het erf hoeft niet per se te leiden tot investeringen.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.