Erfcoaches Ad Schoutens en André van Uum komen regelmatig bij boeren ‘over het erf’ die graag efficiënter, effectiever en duurzamer willen ondernemen.

Ze weten alleen niet 1-2-3 hoe. We spraken Schoutens: “Ik deel graag anders-dan-anders inzichten, die de boer uiteindelijk veel geld kunnen besparen. Ook met een kleine aanpassing kun je al veel bereiken.” Ontdek de werkwijze van Schoutens én wat een bezoek van hem aan uw bedrijf kan opleveren. 

Schoutens kijkt in zijn werk altijd naar de gehele bedrijfsvoering van een boer. “Waar kunnen we de meeste waarde toevoegen? Hoe werkt iemand en welke verbetering is realistisch, gezien deze werkwijze? Samen kiezen we de meest bruikbare en duurzame oplossing voor de toekomst.”

Perssappen opvangen
Zo kijkt Schoutens mee bij (het voorkomen van) erfafspoeling. Hoe kunt u dit het meest efficiënt én voordelig doen? Vanaf 2013 bent u eigenlijk al verplicht om verontreinigd water op het erf op te vangen, zoals perssappen. Er is alleen een overgangstermijn, met een deadline van 1 januari 2027. Bovenwettelijke mestopslag wordt nu nog deels gesubsidieerd. Dat mag straks niet meer, zodra er nieuwe regels komen over de opslagperiode.

Schoutens: “Ik maak boeren daar graag nú al bewust van: wat kun je doen om hierop voorbereid te zijn? Je kunt natuurlijk een perssapssysteem aanschaffen, maar dit kan flink in de papieren lopen. Je kunt in veel gevallen ook zelf aan de slag: met zeer bruikbare ‘doe-het-zelf’-oplossingen. Een voorbeeld: boor een aantal gaten in de wand van de opslag en sluit een pvc-leiding aan op de gierkelder of put. Komen er perssappen vrij, dan worden deze op een eenvoudige manier afgevoerd.”

Absorberende onderlaag: met materialen ‘van het erf’
Veel van Schoutens’ boeren hebben een voeropslag. Daar heeft hij ook een advies voor. “Bij de opslag van ruwvoer en vaste mest wordt een absorberende laag gebruikt om vocht op te vangen. Deze onderlaag kan ‘meegevoerd’ worden aan het vee. Zo voorkom je lozing en perssapverlies. Ook behoud je op deze manier de voedingsstoffen. Hoe je dit realiseert? Vaak heb je de materialen zelf al op je erf voorhanden. Geschikt materiaal is bijvoorbeeld stro, maisbrok of pulp. En wat te denken van geklepeld natuurhooi? Een eenvoudige, betaalbare en duurzame oplossing.”

Ook een coach inschakelen?
Bent u ook benieuwd hoe u toekomstbestendig kunt ondernemen, speciaal op het gebied van bodem en water? Dan kunt u zich via het Landbouwportaal aanmelden voor een kosteloos bedrijfsbezoek van een coach. Deze coach weet precies met welke uitdagingen u te maken heeft en komt zelf uit de landbouwpraktijk. U krijgt advies op maat. Meer inzicht staat centraal: een bezoek bij u op het erf hoeft niet per se te leiden tot investeringen.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.