Elk seizoen brengt voor boeren weer andere uitdagingen met zich mee. Om deze samen met u het hoofd te bieden, kijkt bodemcoach Dick Jan Koster graag mee bij u ín het land.
Zodat u niet alleen in dit seizoen, maar ook in de toekomst succesvol en duurzaam kunt blijven ondernemen. Koster deelt graag drie zomer-seizoenstips voor een gezonde bodem.
Koster komt vooral over het erf bij veehouders die ‘boeren’ op veen- en kleigrond en agrariërs die zich focussen op wisselteelt. Hij vertelt: “Ik merk dat ze altijd graag even willen sparren. Ze weten meestal al hoe belangrijk een gezonde bodem is en willen vooral graag de bevestiging: ‘Is het goed wat ik doe?’ Met die vraag ga ik op onderzoek uit, door eerst een profielkuil te maken en daarna een uitgebreide bodemanalyse.”
Elk seizoen z’n eigen uitdagingen
Koster krijgt van ‘zijn’ boeren regelmatig seizoensvraagstukken voorgelegd. Hij speelt daar altijd graag op in. Koster licht drie tips uit, specifiek voor de periode rondom de zomer. Hier heeft u niet alleen in dit seizoen profijt van, maar zeker ook op de langere termijn: voor de toekomstbestendigheid van uw bedrijf.
Drie zomertips voor een gezonde bodem
1. Ga niet voor één momentopname
“Regelmatig hoor ik van boeren dat één of meerdere percelen het minder goed doen: er is bijvoorbeeld een matige ontwatering. Dit is dan vaak bij nattere omstandigheden, zoals in het najaar. Als ik in die periode langskom, constateer ik dat meestal ook. Maar bedenk: dit is een momentopname.”
“Ik adviseer sterk om nog een controle uit te voeren tijdens drogere omstandigheden, zoals in de zomer. Daar wordt lang niet altijd aan gedacht. Daarna kun je je conclusies trekken.”
“Zo heb ik eens op een ‘slecht’ perceel een profielkuil gemaakt om te kijken hoe de bodem ervoor stond. In de herfst bleef het water staan en kon het moeilijk afgevoerd worden. In de zomer was de ontwatering prima voor elkaar.”
2. Breng de maailengte naar 7 centimeter
“In de warmere periodes van het jaar adviseer ik boeren altijd om pas te maaien ‘in een zwaarder stadium’. Dat betekent: breng de maailengte van 5 naar 7 centimeter. Dit zorgt voor een betere hergroei, en uiteindelijk voor mooiere zoden en een hogere graskwaliteit. Zo houd je op de langere termijn de grasbedekking beter in stand.”
3. Rijd verdunde mest uit
“Tot slot heb ik de volgende tip voor de zomer: werk je op klei- of veengronden? Rijd dan met water verdunde dierlijke mest uit met de sleepslangbemester. De mest is op deze manier gemakkelijk te verpompen. Mest verdund met water beperkt de stikstofuitstoot en de stikstof in de mest wordt beter benut. Je hebt met deze methode minder kunstmest nodig. Uiteindelijk is het ook beter voor het bodemleven.”
“De mest verdunnen kun je op verschillende, relatief eenvoudige manieren. Zoals: rijd vóór de regen de mest uit. Ook kun je tijdens of voor het uitrijden van de mest zelf water toevoegen.”
Ook een coach inschakelen?
Bent u ook benieuwd hoe u toekomstbestendig kunt ondernemen, speciaal op het gebied van bodem en water? Dan kunt u zich via het Landbouwportaal aanmelden voor een kosteloos bedrijfsbezoek van een coach. Deze coach weet precies met welke uitdagingen u te maken heeft en komt zelf uit de landbouwpraktijk. U krijgt advies op maat. Meer inzicht staat centraal: een bezoek bij u op het erf hoeft niet per se te leiden tot investeringen.