Vanaf 1 januari 2025 is het gebruik van een gesloten vulsysteem verplicht voor vloeibare middelen. Met zo’n gesloten systeem voorkomt u morsen en verspilling. Dat verkleint de kans op blootstelling van middelen aan uzelf en aan het milieu. Binnen het Landbouwportaal is er in 2024 nog subsidie voor aanschaf.

Morsen voorkomen

“Een paar druppels morsen van een gewasbeschermingsmiddel zorgt al voor overschrijding van de norm voor waterkwaliteit,” vertelt Yvonne Gooijer, coach gewasbescherming van het Landbouwportaal. “Met een gesloten vulsystemen voorkom je dat. Je voorkomt ook dat je zelf met het middel in aanraking komt.” De gesloten vulsystemen zijn te koop als losstaande unit of als unit op de spuit.

Nu al de baten

Aanschaf van een gesloten vulsysteem is nu nog bovenwettelijk, maar straks verplicht. Yvonne Gooijer: “Wie nu al zo’n systeem aanschaft, heeft er dit teeltseizoen al baat bij. Ook is er nu nog subsidie voor, vanaf januari 2025 vervalt die.” Een coach van het Landbouwportaal kan adviseren over de aanschaf van het systeem. “We kijken dan gelijk samen naar het hele erf: wat gaat al goed en tijdens welke activiteiten kun je emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar de sloot verminderen?”

Ook subsidie voor andere erfmaatregelen

U kunt erfemissie vaak verminderen door uw werkwijze aan te passen. Zoals door te zorgen dat dat lekwater vanuit bollenporrie niet in de sloot terecht kan komen. Of door de veldspuit te vullen op een plek verder van de sloot af. Soms zijn investeringen nodig, zoals de aanleg van een vul- en wasplaats of de aanschaf van een gesloten kistenreiniger. “Ook voor die investeringen is er subsidie via het Landbouwportaal”, zegt Yvonne Gooijer. “Bekijk ze eens, want met slimme maatregelen kun je erfemissies flink verminderen.”

Wilt u een afspraak maken met een coach? Dan kan via de website van het Landbouwportaal.

Meer over gesloten vulstemen:

Dit infoblad en deze video leggen de werking uit. Ook deze video geeft een demonstratie van het vulsysteem.

In deze video ‘Morsen, is dat echt zo erg?’ wordt onderzocht welk effect morsen van 4 druppels middel in water heeft. Bron: toolboxwater.nl

Bron foto: Easyconnect

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.